Sunday, October 08, 2006

Dezvoltare Durabila


Dezvoltarea durabilă este o strategie prin care comunităţile caută căi de dezvoltare economică, beneficiind de asemenea de mediul înconjurător local sau care să aducă beneficii calităţii vieţii. A devenit un ghid important pentru multe comunităţi care au descoperit că modurile de interpretare tradiţionale de planificare şi dezvoltare creează, mai mult decât rezolvă, probleme de mediu înconjurator sau sociale. Acolo unde interpretările tradiţionale pot conduce la aglomerare,extindere, poluare şi consumul excesiv de resurse, dezvoltarea durabilă oferă soluţii reale şi de durată care ne consolidează viitorul .
Definiţii şi principii
Dezvoltarea durabilă nu este un concept nou. Este cea mai recentă exprimare a unei etici foarte vechi, care implică relaţiile oamenilor cu mediul inconjurător, şi responsabilităţile generaţiilor actuale faţa de generaţiile viitoare.
Ca o comunitate să fie intr-adevăr durabilă trebuie să adopte o abordare in trei direcţii care ia in considerare resursele economice, ale mediului înconjurator şi cele culturale. Comunităţile trebuie să ia în considerare aceste necesităţi nu numai pe termen scurt, ci ţi pe termen lung.
Definiţii ale Dezvoltarii Durabile
Găsiţi mai jos cateva descrieri uzuale ale dezvoltarii durabile
"Dezvoltarea durabilă corespunde cerinţelor prezentului fară să compromita posibilităţile generaţiilor viitoare de a-şi satisface propriile necesitati " - Comisia Natiunilor Unite pentru Mediul Inconjurător si Dezvoltare
"Prin urmare, pot spune că pamântul aparţine fiecărei generaţii pe durata existenţei sale, care i se cuvine pe deplin şi în intregime, nici o generaţie nu poate face datorii mai mari decât pot fi plătite pe durata propriei existenţe"- Thomas Jefferson, 6 Septembrie , 1789
"Durabilitatea se referă la capacitatea unei societaţăţi, ecosistem, sau orice asemenea sistem existent de a funcţiona continuu într-un viitor nedefinit fara a ajunge la epuizarea resurselor cheie"- Robert Gilman, Preşedinte Institutului Context.
"Un efort de susţinere a comunitătii consta în adoptarea unor sisteme pe termen lung, integrate, de dezvoltare şi realizare a unei comunităţi viabile prin luarea in considerare a problememlor economice, de mediu si sociale. Alte elemente importante ale unor astfel de eforturi sunt cultivarea unei semnificaţii categorice comunităţii şi făurirea de parteneriate si înţelegeri între mandatări.
"Punctul de concentrare si marimea eforturilor durabilităţii depind de condiţiile locale, inclusiv de resurse, acţiuni politice, individuale şi de trăsăturile remarcabile ale comunităţii. Demersurile pentru susţinerea comunităţilor au fost aplicate chestiunilor privind expansiunea urbană, inner-city si redezvoltarea terenurilor brune, dezvoltarea si progresul economic, conducerea (administrarea) ecosistemului, agriculturii, biodiversity, clădiri ecologice, conservarea energiei, watershed management, şi prevenirea poluării.Multe dintre aceste chestiuni si alte asemenea probleme ale comunităţii nu pot fi abordate cu uşurinţă prin moduri sau elemente tradiţionale in societatea noastră.

No comments: